Velfærd – ikke oprustning! 
 


Stop Danmarkshistoriens største våbenhandel!

Af Stop TerrorkrigenJSF - Joint Strike Fighter F35 fra Lockheed-Martin


Den største våbenhandel i Danmark nogensinde er på igen. Indkøbet af nye kampfly til mere end 30 milliarder kr. har været udskudt siden 2010. Men man vil have det gennemført som en del af de nugældende forsvarsforlig – og den planlagte handel ventes derfor på plads inden 30. juni 2015.

Vi ser nu en intens konkurrencefase mellem fire flyfabrikanter, der vil levere en afløser til det nuværende F16-fly, som har været brugt i Afghanistan og i Libyen til massive bombardementer med mængder af civile ofre.

Selvom F16-flyene ikke er nogen match for dem, de bliver brugt imod, og der ikke er nogen krigstrussel, der kunne berettige nye kampfly, er både regeringen og blå blok opsat på at bruge enorme mængder af skatteborgernes penge på den mest avancerede og dødbringende teknologi inden for bombefly, det er til at opdrive.

 Regeringen med den ny krigsminister Nikolaj Wammen står på hovedet for at fortælle, at det vil skabe danske arbejdspladser i massevis.

- SRSF-regeringen vil under den største økonomiske krise siden 1930’erne og i en tid med massive nedskæringer i velfærd gennemføre det største oprustningsprojekt i Danmarkshistorien. Det er grotesk og  vanvittigt, siger Dorte Grenaa, talsperson for antikrigsinitiativet Stop Terrorkrigen

Dorte Grenaa

- Der er tale om milliarder og atter milliarder, der skal investeres i en fortsat militaristisk og såkaldte aktivistisk udenrigspolitik, der har placeret Danmark i forreste række blandt de krigsforbrydernationer, der indleder ulovlige og folkeretsstridige angrebskrige. Denne våbenhandel vil være en garanti for dansk krigsdeltagelse i mange årtier frem, hvis den gennemføres.

- Det er en helt central opgave for antikrigsbevægelsen at få den stoppet og skrottet, siger Dorte Grenaa.

Argumentet om, at våbenindkøbet vil skabe flere tusinde arbejdspladser, afhængigt af kontrakten med flyproducenten,  giver Stop Terrorkrigens talsperson ikke noget for:

- Enhver kan sige sig selv at en målrettet offentlig investering af mindst 30 milliarder kroner i f.eks. grøn produktion og velfærd vil skabe langt flere og i enhver forstand  langt sikrere arbejdspladser. Der skal investeres i velfærd, ikke i våben. Den danske krigsindustri med Mærsk og Terma i spidsen  peger ikke fremad,  siger Dorte Grenaa.

 Hun understreger videre:

- Det er ikke hensynet til arbejdspladserne, der tæller ved købsbeslutningen. Regeringen fortier den grund, der ligger i at holde den nære krigsalliance med USA kørende, som for alvor blev gennnemført af Fogh-regeringen . Danmark er i forvejen dybt involveret og har postet milliarder i det ekstremt kostbare F35 Joint Strike Fighter-projekt.

- Regeringen og folketingsflertallet fortier også, at EU-medlemsskabet traktatligt forpligter medlemslandene til oprustning, militarisering og modernisering af krigskapaciteten. Indkøbet af nye kampfly er også en måde at opfylde dette på – og reelt en overtrædelse af den danske militære EU-undtagelse, slutter Dorte Grenaa.


F35 Joint Strike Helmet- End -