Fredsindlæg
 

DANSK TILPASNING TIL USA I THULESAG ER (GRØN)LANDSFORRÆDDERI

Kommentar fra Mads Christensen, Greenpeace

København,8. november 2002

Greenpeace opponerer kraftigt imod regeringens udmeldning i Morgenavisen Jyllands-Posten om dansk støtte til, at USA kan anvende Thulebasen i opbygning af et amerikansk missilforsvar. Det er helt uacceptabelt, at en så vidtrækkende beslutning tilsyneladende er ved at blive truffet uden en foregående grundig folkelig debat i Danmark og Grønland.

Ifølge meningsmålinger er der en stigende modstand imod missilskjoldsplanerne i Grønland, og regeringens udmeldning er desuden udtryk for foragt overfor Thulefangerne, der kæmper i Højesteret for at få baseområdet tilbage. Regeringens prøveballon opsendt i dag i Jyllands-Posten bør derfor skydes ned hurtigst muligt.

Det forekommer fuldkommen grotesk, at samme dag som statsminister Anders Fogh Rasmussen i Politiken gør kraftigt op med 'dansk tilpasningspolitik', lægger man sig i Jyllands-Posten fladt på maven for de amerikanske missilskjoldsplaner. Det må få en undrende dansk offentlighed til at spørge, hvor man har regeringen - og Danmark.

Greenpeace tvivler på, at der er folkelig opbakning til, at Danmark reduceres til blot at være et velvilligt vedhæng til en ny, aggressiv amerikansk udenrigs- og sikkerhedspolitik. I september offentliggjorde Bush-administrationen en ny militærdoktrin, hvorefter USA insisterer på retten til militært, at kunne slå til hvor som helst på kloden, når som helst, uden mandat fra FN og uden at fraskrive sig førstegangsbrugen af atomvåben. Set i den sammenhæng er missilkjoldsplanerne ekstra problematiske.

Missilskjoldet vil kun gavne våbenindustrien, der kan juble hele vejen til banken over, at USA igen i finansåret 2003 vil poste over 7 miliarder dollars i projektet. Et missilskjold vil ikke kunne forhindre den type terrorangreb, som vi har set ramme New York, Washington, Bali eller Moskva. Tværtimod vil et amerikansk missilskjold kunne føre til et nyt atomvåbenkapløb, ikke mindst i Asien.

For yderligere information kontakt venligst:
Mads Christensen (2810 9022) eller presseansvarlig Dan Hindsgaul
(2810 9021).

______________________

Debat - Aktiviteter - Kommentarer - Indlæg

Send dit til
stopterrorkrigen@ofir.dk