Fredsindlæg
 

Journalisten Walter Cronkite advarer imod potentiel krig

af Christopher Ferrell

The Bryan- College Station Eagle
28 oktober, 2002

Walter Cronkite, veteranreporteren, der har dækket næsten alle større verdensbegivenheder i løbet af sin seks tiår lange karriere, advarede i søndags om, at hvis USA går i aktion imod Irak uden støtte fra FN vil det kunne igangsætte en tredje verdenskrig

"Truslen fra det Hvide Hus er, at gå ind under alle omstændigheder," sagde Cronkite. "Vores eneste allierede ville formentlig være Storbritannien. Det er ikke godt nok. Hvis vi gør dette, ser jeg muligheden af en reel indvarsling af den tredje verdenskrig."

Cronkite talte i Texas A&N universitets Rudder Auditorium søndag eftermiddag som led i the Wiley Lecture Series. Donnis Baggett, redaktør og udgiver af avisen The Bryan-College Station Eagle, interview'ede Cronkite, og forhørte sig om hans synspunkter på emner, deriblandt USA´s krig mod terrorisme, den amerikanske økonomi og opfattelsen af mediernes liberale tendens.

Cronkite sagde, at bedste måde at håndtere situationen med Irak på efter hans opfattelse ville være en to-trins resolution tiltrådt af FN. Man burde først insistere på våbeninspektioner og derefter en invasion, hvis inspektørerne bliver nægtet adgagn eller de udsat for hindringer. En sådan strategi kunne hjælpe De Forenede Stater til at opnå tilslutning fra andre allierede, ikke mindst Rusland og Frankrig, sagde han.

"Legitimeringen af vore aktioner ville blive tiltrådt via FN," sagde Cronkite. Men hvis De Forenede Stater går ind uden verdensomfattende støtte, så vil der være risiko for at andre lande i regionen som Iran og Pakistan vil vende sig imod USA, sagde Cronkite. Han sagde, at truslen om brug af kernevåben i konfrontationen mellem ndien og Pakistan kunne tage til, hvis der opstår en konflikt.

Cronkite, der begyndte som ankermand ved CBS Evening News i 1962, sagde at landet befinder sig på et meget kritisk punkt i sin historie Det eneste ändet sammelignenlige ti-år , sagde han, er 1960´erne, der oplevede starten på Vietnamkrigen og borgerrettigheds-bevægelsen komme i rampelyset med mordet på John F. Kennedy, Robert Kennedy og borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther King jr. samt Medgar Evers.

"Det var ti barske år", sagde han. "Men i den indeværende periode under konfrontation med truslen om krig imod Irak, er økonomiske vanskeligheder og terrorisme er noget vi må være frygteligt opmærksomme på."

Cronkite sagde, at han frygter, at amerikanere får mindre og mindre at vide om, hvad deres regering foretager sig, og værre, at de ikke synes at bekymre sig.

Han henviste til det seneste præsidentvalg, der har gjort sig bemærket ved at mindre end halvdelen af de registrerede vælgere afgav stemme. Resultatet har været ledere, som er valgt af omkring en fjerdedel af vælgerne.

"Det betyder, at vi ikke har demokrati," sagde han. "Vi har et oligarki her, ikke et demokrati. Vort demokrati er i farezonen hvis vi ikke koncentrerer os om at oplyse befolkningen."

At oplyse amerikanere burde være mediernes opgave, sagde han. Men oftest fokuserer aftenudsendelserne og netværkets ugebladsagtige shows mere på underholdning end på konkrete nyheder. Cronkite sagde, at denne tilgang er resultatet af direktiver fra selskaber, der ejer netværkerne, med henblik på at gøre udsendelserne mere "interessante".

Han sagde at muligheden for at få nyhederne, især i krigstid, også bliver vanskeligere.
Under anden verdenskrig befandt reporterne sig i skyttegravene, og under Vietnam krigen var de på slagmarken.

I mange tilfælde måtte journalisternes rapporter under anden verdenskrig passere igennem efterretningsofficerer hele vejen op ad stigen til London, hvor top militære censorer afgjorde, om informationen kunne frigives. Hvis sikkerhedshensyn forhindrede frigivelsen, blev nyhederne holdt tilbage, indtil truslen var passeret. Men information blev ikke forholdt den amerikanske offentlighed.

Cronkite sagde, at amerikanere muligvis har troet, at de fik hele historien under (golfkrigens) operation Desert Storm, men medierne blev nægtet meget af den type adgang, som de havde været sikret tidligere.

" [Under tidligere konflikter], skrev man sine rapporter som historie," sagde han. "Men vi har ingen historie nu om krigen i den Persiske Golf. Vi har kun hvad militær reporterne skrev, og det er, hvad deres bosser gav dem besked om. Det er ikke godt nok."

Cronkite indrømmede, at han i nogle tilfælde, som med den nylige kongresrapport, der opregner landets interne sikkerhedsproblemer, har overvejet hvorvidt rapportering af alle facts er i landets bedste interesse eller ikke.

"Det forekommer mig, at vi som borgere burde få denne information, således at vi kan råbe til Washington, ´Lad os se at komme igang," sagde han. "Men samtidig er der en terrorist celle, der sidder der og siger, ´Det er sådan vi gør det.´"

Men hvis landets borgere skal være virkeligt frie og regeringen holdes ansvarlig, må folk have en fri presse, der samler alle kendsgerninger, sagde han.

Han sagde, at et eksempel på et alternativ ville være en situation i lighed med den, han var vidne til efter anden verdenskrig, efter at nazisternes koncentrationslejre var befriet. De mennesker, der levede i nabolaget græd ved synet af de forfulgte jøder og fortalte reporterne, at de ikke havde haft nogen anelse om, hvad der gik for sig bag lejrenes mure. Mange sagde sandsynligvis sandheden, sagde han, men det gjorde dem ikke mindre ansvarlige.

"De klappede, mens Hitler lukkede deres uafhængige aviser og TV stationer og kun gav dem propaganda, " sagde Cronkite. "Da de ikke rejste sig og sagde, ´Giv os en fri presse,´ blev de lige så skyldige."

- End -

____________________

Debat - Aktiviteter - Kommentarer - Indlæg

Send dit til
stopterrorkrigen@ofir.dk