International fredsbevægelse
 

 

Nej til angrebskrig -
Nej til NATO-medlemskab

Til 'Nordiska Fredssamtal' i Degerfors, Sverige

Af Tine Spang Olsen

 Foto: Henry Persson


På vej mod et tættere samarbejde mellem krigsmodstand og fredsbevægelser i Norden - blandt andet omkring NATO-medlemskabI dagene 14.- 16. august var vi var en flok danskere der drog afsted til den svenske by Degerfors beliggende i Värmland midt mellem Stockholm og Göteborg. Bystyret i Degerfors stiller her Folkets Hus til rådighed for mødet, der i år fandt sted for fjerde gang. Degerfors er en lille industriby, der er vokset frem omkring Degerfors Jernværk.

Det er Folket i Bild Kulturfront der har taget dette fine initiativ, hvor nordiske krigsmodstandere hvert år mødes for at lære nyt og for at diskutere organisering af fredskampen.

Se

Nordiska Fredssamtal i Degerfors


I år var temaet det yderst aktuelle Nej til angrebskrig og besættelse - nej til medlemskab af NATO.

Der var et væld af dybdeborende oplæg om en række vidt forskellige emner, der dog alle efter nærmere eftersyn havde en klar fællesnævner. I alle spørgsmålene spiller NATOs og USA's erobringsplaner og krige en helt afgørende rolle.

Mødet samlede naturligt nok flest svenskere, men der deltog også folk fra Norge og Finland.

Fra Danmark deltog organisationerne Tid til Fred - Aktiv mod krig, Aldrig mere Krig, Fredsministerium, Århus mod Krig og Terror og Nej tak til nye kampfly.

Hele mødet var gennemsyret af  anti-imperialisme med klare beskrivelser af årsagerne til krig og de kræfter og økonomiske interesser der skaber dem.

Nej til NATO-medlemskab i Sverige

Det helt centrale spørgsmål i Sverige lige nu er den såkaldte Värdlandsavtal, der rykker Sverige totalt ind under NATO's kommando uden at man kalder det ved rette navn eller ønsker nogen form for folkelig debat om sagen.Ti dage før det svenske valg, hvor alles øjne blev fanget ind af meningsmålinger og partidueller underskrev den daværende svenske regering aftalen på NATO topmødet i Wales i 2014  – et helt udemokratisk overgreb.

Nu er køreplanen at det svenske parlament – Riksdagen -  skal godkende aftalen en gang i foråret 2016.

Aftalen åbner for at  NATO kan bruge Sverige som opmarchområde for tropper og som baseområde i en krig. Udenfor krigstid kan NATO frit råde over Sverige som krigsøvelsesområde, på trods af at Sverige i princippet er et neutralt og alliancefrit land.

Det nordlige Sverige, Norge og Finland har netop i foråret været brugt til den kæmpemæssige øvelse for kampfly Arctic Challenge Exercise. Sverige er altså indlemmet i NATOs krigsforberedelser under denne aftale.

Det betyder at Sverige også vil være åbent for atomvåben, der er en uadskillelig del af NATOs strategi.

Problemet er fuldstændigt det samme for os i Danmark og Norge der allerede er medlemmer og for Sverige og Finland, der er ved at blive presset ind på grund af USA's og NATOs opbygning af deres krigsparate 'nordflanke'.

I Sverige kommer hele problemstilling til at stå klart frem og vækker både stor frygt og stor vrede. Der er en afgørende forskel på at være et neutralt og alliancefrit land og på at være et land der både opruster til angrebskrige og deltager aktivt i krigsangreb. Landet vil blive trukket ind i alle USA's krige og udgør i fremtiden et bombemål for USA's fjender.

Sverige tog også del i NATOs erobringskrig mod Libyen 2011, hvor de nordiske lande spillede en bemærkelsesværdig aktiv rolle. Danmark kastede 17 % af  bomberne,  Norge kastede 10 % og Sverige 20! Altså en samlet nordisk krigsindsats på næsten halvdelen af NATOs  samlede bombetogter!

I parentes bemærket var krigen en strålende forretningsmulighed for industrien. Her kunne Saab give deres Gripen fly et udstillingsvindue og gøre dem 'Combat proven'!


Nej til NATO - UD af NATO - alliancefrihed

I Sverige arbejder Aktionsgruppen Nej til NATO for at samle og organisere en modstand mod aftalen.

Alle de nordiske lande har en fælles interesse i at slås mod NATO-medlemskabet og der blev på mødet diskuteret fælles idéudveksling og fælles kampagner. Det kommer forhåbentligt til at udvikle sig.

Den 4. oktober tager Fredsfestival Århus 2015 tråden op med arrangementet:

Oprustning af Norden truer freden – Stop NATO!


Nærmere program følger - se mere på

Århus mod krig og terror


Ukraine, farverevolutioner og statskup

Andre oplæg på fredsmødet var meget afslørende omkring USA's og NATOs dybt korrupte fremgangsmåder til at gennemføre deres krigspolitik.

Ikke mindst de psykologiske og propagandamæssige metoder til at forvandle krig til 'humanitære fredskampagner' i befolkningernes øjne.

Der var bl.a. en grundig gennemgang af begrebet 'farverevolutioner', med en kortlægning af de NGO'er der betalt af den amerikanske stat systematisk  har infiltreret en række lande, ikke mindst Ukraine - 'imperiets missionærer', som Oleg Mezjuev så rammende betegnede dem.

Oplæggene blev optaget på video og bliver tilgængelige på nettet. Her kan man allerede nu lytte til en del af Oleg Mezjuevs fra Anti-euromaidan med foredraget:

Fra Nuland-kager til en ny kold krig
Youtube

Oleg beskriver den systematiske propaganda der indoktrinerer os  Ruslandsfrygt og -had, den amerikanske støtte til Euromaidan og styring af udviklingen i Ukraine herefter. Om fascistiske mord og statskup.

Og Tord Björk fra gruppen Aktivister for fred, der  fortæller om Ukrainekonflikten.

Om et Ukraine med mange dræbte, med en total afvikling af velfærdsstaten, med et kæmpe flygtningeproblem, et land hvor Kiev-regeringens blokering af pensionsudbetalingerne til de østlige dele af landet vil betyde sultedøden for mange.

Tord Björk gjorde det klart at Sverige spiller en helt speciel og betydningsfuld  rolle i Ukrainekonflilkten. For Europas vedkommende er Sverige det ledende land i konflikten. Bl.a. har regeringen givet store bistandssummer, mens svenske nynazister er yderst aktive i den ukrainske hær.

Se

Tord Björks indlæg på youtubeNej til ragnarok

 Jeg vil runde af med Eva Myrdals afslutningsord (frit efter hukommelsen):

- Vi har lært en masse på dette møde, men det er ikke kun 'interessante diskussioner'.Vi holder balancen, og herfra skal vi ud på gade og torv og møde vores medmennesker og samles om at sige nej til at blive drevet ud i et nyt ragnarok.

Vi siger nej til angrebskrige – nej til NATO-medlemskab!

Se mere på Youtube

Jan Ask och Eva Myrdal välkomnar, del 1 av 9

Nordiska fredssamtal i Degerfors – 14-16 augusti 2015

Der er lagt 9 videoer på fra træffet.
Klik ind på den første video ovenfor og find de øvrige i oversigten


Man kan også finde følgende herunder

Thage G Peterson: Nej till NATO medlemskap
.
Del 2 av 9

Anna Lisa Eneroth: Fred i stället för konfrontation
Del 4 av 9

Stefan Lindgren: Vart går Europa?
Del 5 av 9

Jan Myrdal: In mot det stora kriget 1914
Del 6 av 9

Pål Steigan: Imperiets sammenbrudd
Del 7 av 9

Hans Öhrn: Den arabiska våren
Del 8 av 9

Oleg Mezjuev: Ukrainakrisen
Del 9 av 9- End -