International fredsbevægelse
 

Krigsforbrydertribunal i New York

En historisk begivenhed finder sted, når den amerikanske anti-krigsbevægelse - International Action Center - afholder et krigsforbrydertribunal i New York. Det sker torsdag den 26. august, kort før George Bushs eget parti Republikanernes konvent i New York.

"Vi har et ansvar for at stille denne regering til ansvar for rædslerne fra tidligere og fortsatte krige og besættelser," lyder det bl.a. fra arrangørerne.
Øjenvidner fra Irak, delegationer fra mere end tolv lande, eksperter, embedsmænd i FN og modstandere i militæret vil give vidnesbyrd om krigsforbrydelserne, løgnene og bedraget, heriblandt folk fra Veteraner fra Irak mod krigen (IVAW).
Samtidig kan lokale anti-krigs aktivister og fagforeningsfolk berette om, hvordan millioner af dollars er stjålet fra de sociale budgetter for at finansiere krigen.


Den tidligere amerikanske justitsminister Ramsey Clark - selv ekspert i international ret - har udarbejdet
Anklageskriftet mod Bush og Co.

Tribunalet behandler angreb på civile irakere, brugen af napalm, klyngebomber og våben med beriget uran, den illegale indespærring og tortur af civile i Abu Ghraib-fængslet og andre steder, krigsfortjenester og igangsættelsen af selve krigen. Det vil afsløre den kriminelle forværring af Iraks økonomi, infrastruktur og sociale ydelser. Ogsamtidig gøre det klart, at der er tale om overtrædelser af Genève-konventionen, Nürnberg-principperne og FN's Charter.

Folkene i verden forlanger, at Bush, Blair og alle involverede ledere i verden bliver holdt ansvarlige for:
" at anstifte krig: en forbrydelse mod fred, forbrydelse mod menneskeheden - krigsførelse mod civile og ødelæggelse af adgang til basale fornødenheder,
" at profitere på krig og privatisering af nationale ressourcer,
" kulturelt folkedrab, systematisk plyndring af kunst, arkiver og kulturelle institutioner,
" massefængsling, vilkårlige arrestationer og tortur,
" brud på irakisk suverænitet,
" brug af internationalt forbudte våben, inklusive klyngebomber og atomare våben,
" politikken for endeløs krig mod Haiti, Palæstina, Filippinerne, Korea og Cuba,
" falske vidneudsagn, løgne og fabrikationer til offentligheden, medierne, FN og USA's kongres, samt endelig
" at ophidse til fanatisme, racisme og et klima af frygt.

Krigsforbrydertribunalet finder sted som led i Verdenstribunalet om Irak, der er en række høringer om Irak-krigen og USA's globale krig. Den første session fandt sted i Bruxelles i april i år og afsluttes i Tyrkiet i 2005.

Den amerikanske fredsbevægelse forbereder som sin næste store aktion en "Million Worker March" den 17. oktober i Washington.

Se også på dansk
Anklageskriftet mod Bush

Hjemmeside for Krigsforbrydertribunalet i New York
www.peoplejudgebush.org

- End -