International fredsbevægelse
 


En samvittighedserklæring

IKKE I VORES NAVN

Blandt de første underskrivere af denne erklæring var navne som Noam Chomsky, Jane Fonda, Oliver Stone, Gore Vidal, Edward Said, Alice Walker og Howard Zinn - og de i USA bosatte Annisette og Thomas Koppel.
Mere end 45.000 har nu underskrevet. Erklæringen har været offenliggjort i en række store amerikanske dagblade.

Originalartikel:
A Statement of Conscience:
Not in Our Name

Z-Net

Lad det ikke blive sagt, at folk i USA intet gjorde, da deres regering proklamerede en krig uden grænser og indførte nye barske undertrykkelsesforanstaltninger.

Vi underskrivere af denne appel opfordrer det amerikanske folk til at modsætte sig den politik og den generelle retning, den har taget siden 11. september, som betyder alvorlige farer for verdens folk.

Vi mener at folkene og nationerne har retten til at bestemme deres egen skæbne, fri fra stormagters militære tvang. Vi mener at alle personer, som tages i forvaring eller tiltales af USA's myndigheder må have samme ret til en retfærdig retsproces. Vi mener at spørgsmål, kritik og uenighed må værdsættes og beskyttes. Vi forstår at sådanne rettigheder og værdier altid bliver draget i tvivl og at der må kæmpes for dem.

Vi mener at folk med samvittighed må tage ansvar for hvad deres egne regeringer foretager sig - vi må i allerførste række modsætte os den uret, som begås i vores navn. Derfor opfordrer vi alle amerikanere til at GÅ TIL MODSTAND mod krigen og undertrykkelsen, som er blevet sluppet løs på verden af Bush-administrationen. Den er uretfærdig, umoralsk og illegitim. Vi vælger at gøre fælles sag med verdens folk.

Vi blev også chokerede over de forfærdelige begivenheder den 11. september. Vi sørgede også over de tusinder uskyldige døde og rystede på hovedet, da vi så det frygtelige blodbad - selv når vi genkaldte os tilsvarende billeder fra Bagdad, Panama City, og, for en generation siden, Vietnam. Vi stillede også sammen med millioner af amerikanere det pinefulde spørgsmål: Hvordan kunne noget sådant ske?

Men sørgetiden var næppe begyndt, da landets øverste ledere slap hævnens ånd løs. De opridsede et overforenklet skema af "godt kontra ondt", som blev gentaget af lydige og kuede medier. De fortalte os, at det at spørge om hvorfor disse frygtelige ting skete, grænsede til forræderi. Der måtte ikke være nogen debat. Der fandtes pr. definition ingen gyldige politiske eller moralske spørgsmål. Det eneste mulige svar skulle være: krig ude og undertrykkelse hjemme.

I vores navn har Bush-administrationen, med næsten enstemmig tilslutning fra Kongressen, ikke bare angrebet Afghanistan, men tilrevet sig selv og sine allierede retten til at lade militærmagt regne ned hvorsomhelst og nårsomhelst. De brutale eftervirkninger har kunnet mærkes fra Filippinerne til Palæstina, hvor israelske tanks og bulldozere har efterladt sig et frygteligt spor af død og ødelæggelse. Regeringen forbereder nu åbent en krig mod Irak i fuld skala - et land som ikke har nogen forbindelse til uhyrlighederne den 11. september. Hvad slags verden vil det blive, hvis USAs regering har blankofuldmagt til at droppe kommandostyrker, attentatmænd og bomber, hvor den end måtte ønske det?

I vores navn har regeringen, i USA, skabt to klasser af mennesker: De som i det mindste loves det amerikanske retssystems grundlæggende rettigheder, og de som nu ser ud til ikke at have nogen rettigheder overhovedet. Myndighederne opsamlede mere end 1000 indvandrere og tilbageholdt dem i hemmelighed og på ubestemt tid. Hundreder er sendt ud af landet, og hundredvis flere sidder fortsat i fængsel. Dette smager af de berygtede koncentrationslejre for japansk-amerikanere under 2. Verdenskrig. For første gang i flere årtier, udskiller indvandringsprocedurerne visse nationaliteter til forskelsbehandling.

I vores navn har regeringen anbragt en dyne af undertrykkelse over samfundet. Præsidentens talsmand advarer folk om at "passe på hvad de siger". Dissidenter blandt kunstnere, intellektuelle og professorer kan se, at deres synspunkter bliver forvrænget, angrebet, og fortiet. Den såkaldte Patriot Act - sammen med en række andre tiltag på delstatsniveau - giver politiet vidtrækkende nye fuldmagter til ransagning og beslaglæggelse, som, i bedste fald, kontrolleres ved hemmelige processer foran hemmelige retsinstanser.

I vores navn har den udøvende magt tilranet sig stadig flere de øvrige grene af statsmagtens roller og funktioner. Militærdomstole med svage beviskrav og uden ret til at anke til almindelige domstole, bliver oprettet ved regeringsdekret. Grupper erklæres som "terroristiske" med et pennestrøg fra præsidenten.

Vi må tage landets øverste embedsmænd alvorligt når de snakker om en krig som kan vare en hel generation, og når de snakker om en ny orden i USA. Vi står over for en ny, åbent imperialistisk politik overfor resten af verden, og en indenrigspolitik som producerer og manipulerer med frygt for at indskrænke rettigheder.

Hændelserne i de sidste måneder følger en dødelig bane, som vi må se og forstå, som den er, og gå til modstand mod. Alt for ofte i historiens løb har folk ventet indtil det var for sent at yde modstand.

Præsident Bush har erklæret: "Enten er man med os - eller mod os". Her er vores svar: Vi nægter at tillade Dem at tale på vegne af hele det amerikanske folk. Vi vil ikke opgive vores ret til at stille spørgsmål. Vi vil ikke overgive vores samvittighed til gengæld for hule løfter om sikkerhed. Vi siger: IKKE I VORES NAVN! Vi nægter at tage del i disse krige, og vi tilbageviser enhver antydning af, at de bliver udkæmpet i vores navn eller for vores velfærd. Vi rækker vores hånd ud til dem rundt om i verden, som lider under denne politik; vi vil vise vores solidaritet i ord og handling.

Vi som underskriver denne erklæring opfordrer alle amerikanere til at gå sammen om at imødegå denne udfordring. Vi bifalder og støtter kritikken og protesterne, som nu foregår, mens vi erkender at det er nødvendigt med langt, langt mere for at stoppe denne flodbølge. Vi bliver inspireret af de israelske reserveofficerer som sætter sig selv i stor fare ved at erklære at "der ER en grænse" og nægter at gøre tjeneste ved besættelsen af Vestbredden og Gaza.

Vi finder også styrke i de mange eksempler på modstand og samvittighed fra den amerikanske historie: Fra de som bekæmpede slaveriet med opstande og undergrundsjernbanen, til de som trodsede Vietnamkrigen ved at nægte at adlyde ordrer, nægte at gå ind i militæret, og ved at stille sig solidarisk med militærnægterne.

Lad os ikke tillade at den verden, som ser hen til os, bliver desperat over vores tavshed og passivitet. Lad i stedet verden høre vores løfte: Vi vil bekæmpe krigs- og undertrykkelsesmaskineriet, og samle andre for at gøre alt, hvad der er muligt for at stoppe det.

Opindelig underskriverliste

James Abourezk

As`ad AbuKhalil, Professor, Cal State Univ, Stanislaus

Michael Albert

Mike Alewitz, LaBOR aRT & MuRAL Project

Robert Altman

Aris Anagnos

Laurie Anderson

John Ashbery, poet

Edward Asner, actor

Russell Banks, writer

John Perry Barlow

Rosalyn Baxandall, historian

Joel Beinen

Medea Benjamin, Global Exchange

Jessica Blank, actor/playwright

William Blum, author

Theresa & Blase Bonpane, Office of the Americas

Fr. Bob Bossie, SCJ

Judith Bulter

Leslie Cagan

Kisha Imani Cameron, producer

Henry Chalfant, author/filmmaker

Bell Chevigny, writer

Paul Chevigny, professor of law, NYU

Noam Chomsky

Ramsey Clark

Ben Cohen, cofounder, Ben and Jerry's

David Cole, professor of law, Georgetown University

Robbie Conal

Stephanie Coontz, historian, Evergreen State College

Paula Cooper

Kia Corthron, playwright

Kimberly Crenshaw, professor of law, Columbia and UCLA

Culture Clash

Kevin Danaher, Global Exchange

Barbara Dane

Angela Davis

Ossie Davis

Zack de la Rocha

Mos Def

Ani Di Franco

Julie Dorf, International Gay & Lesbian Human Rights Commission

Carol Downer, board of directors, Chico (CA) Feminist Women's Health Center

Roxanne Dunbar-Ortiz, professor, California State University, Hayward

Bill Dyson, state representative, Connecticut

Michael Eric Dyson

Steve Earle, singer/songwriter

Barbara Ehrenreich

Deborah Eisenberg, writer

Hector Elizondo

Daniel Ellsberg

Brian Eno

Eve Ensler

Leo Estrada, UCLA professor, Urban Planning

Frances D. Fergusson, president, Vassar College

Lawrence Ferlinghetti

Laura Flanders, radio host and journalist

Jane Fonda

Richard Foreman

Elizabeth Frank

Michael Franti, SpearHead

Terry Gilliam, film director

Charles Glass, journalist

Jeremy Matthew Glick, editor of Another World Is Possible

Danny Glover

Leon Golub, artist

Juan Gómez Quiñones, historian, UCLA

John Guare, playwright

Allan Gurganus

Jessica Hagedorn

Sondra Hale, professor, anthropology and women's studies, UCLA

Suheir Hammad, writer

Nathalie Handal, poet and playwright

Michael Hardt, author of Empire

Christine B. Harrington, Professor of Politics, NYU

David Harvey, distinguished professor of anthropology, CUNY Graduate Center

Stanley Hauerwas, theologian

Tom Hayden

Edward S. Herman, Wharton School, University of Pennsylvania

Susannah Heschel, professor, Dartmouth College

Fred Hirsch, vice president, Plumbers and Fitters Local 393

bell hooks

Rakaa Iriscience, hip hop artist

Abdeen Jabara, attorney, past president, American Arab Anti-Discrimination Committee

Mumia Abu-Jamal

Fredric Jameson, chair, literature program, Duke University

Harold B. Jamison, major (ret.), USAF

Jim Jarmusch

Erik Jensen, actor/playwright

Chalmers Johnson, author of Blowback

Casey Kasem

Robin D.G. Kelly

Martin Luther King III, president, Southern Christian Leadership Conference

Barbara Kingsolver

Arthur Kinoy, board co-chair, Center for Constitutional Rights

Sally Kirkland

C. Clark Kissinger, Refuse & Resist!

Yuri Kochiyama, activist

Annisette & Thomas Koppel, singers/composers

David Korten, author

Barbara Kruger

Tony Kushner

James Lafferty, executive director, National Lawyers Guild/L.A.

Ray Laforest, Haiti Support Network

Beth K. Lamont, Corliss-Lamont.org

Jesse Lemisch, professor of history emeritus, John Jay College of Justice, CUNY

Harriet Lerner

Rabbi Michael Lerner, editor, TIKKUN magazine

Phil Lesh, Grateful Dead

Lucy Lippard

James Longley, Filmmaker

Barbara Lubin, Middle East Childrens Alliance

Janet L. Abu-Lughod

Staughton Lynd

Dave Marsh

Aaron McGruder

W.S. Merwin

Susan Minot

Anuradha Mittal, co-director, Institute for Food and Development Policy/Food First

Malaquias Montoya, visual artist

Tom Morello

Robin Morgan

Viggo Mortensen

Robert Nichols, writer

Linda Nochlin

Kate Noonan

Claes Oldenburg

Pauline Oliveros

Rev. E. Randall Osburn, exec. v.p., Southern Christian Leadership Conference

Ozomatli

Grace Paley

Michael Parenti

Jeremy Pikser, screenwriter

Frances Fox Piven, Graduate Center of the City University of New York

Katha Pollitt

Jerry Quickley, poet

John T. Racanelli, Presiding Justice (Ret), California Court of Appeal

Margaret Randall

Marcus Raskin

Michael Ratner, president, Center for Constitutional Rights

Amy Ray, Indigo Girls

Adrienne Rich

David Riker, filmmaker

Boots Riley, hip hop artist, The Coup

James Rosenquist

Judith Rossner

Matthew Rothschild

Edward Said

Susan Sarandon

Saskia Sassen, professor, University of Chicago

John Sayles

Jonathan Schell, author and fellow of the Nation Institute

Carolee Schneemann, artist

Ralph Schoenman & Mya Shone, Council on Human Needs

Pete and Toshi Seeger

Mark Selden, historian

Frank Serpico

Wallace Shawn, playwright & actor

Ron Shelton, filmmaker

Alex Shoumatoff

John J. Simon, writer, editor

Kiki Smith, artist

Michael Steven Smith, National Lawyers Guild/NY

Norman Solomon, syndicated columnist and author

Scott Spenser

Nancy Spero, artist

Starhawk

Bob Stein, publisher

Gloria Steinem

Oliver Stone

Mark Strand

Peter Syben, major, US Army, retired

Michael Taussig

Tony Taccone, director

Marisa Tomei

Marcia Tucker, founding director emerita, New Museum of Contemporary Art, NY

Coosje van Bruggen

Gore Vidal

Anton Vodvarka, Lt., FDNY (ret.)

Kurt Vonnegut

Alice Walker

Rebecca Walker

Naomi Wallace, playwright

Immanuel Wallerstein, sociologist, Yale University

Rev. George Webber, president emeritus, NY Theological Seminary

Leonard Weinglass, attorney

Cornel West

Haskell Wexler

John Edgar Wideman

Saul Williams, spoken word artist

S. Brian Willson , activist/writer

Jeffrey Wright, actor

Howard Zinn, historian

For mere information kontakt: nionstatement@hotmail.com

-End-