Fredsbevægelse
 

Irak-krigen 10 år senere

Største protester nogensinde ved en krigsstart

 15. februar 2003: Kæmpedemonstration mod Irak-krig - her foran Christiansborg

Foto: Stop Terrorkrigen - Klik og forstør

For ti år siden: I begyndelsen af 2003 stod krigen mod Irak for døren, aftalt mellem George Bush, Tony Blair, Anders Fogh og en række andre kriminelle imperialistiske statsledere.

Dette stod lysende klart for en hastigt voksende global antikrigsbevægelse.

Den 15. februar 2003 lykkedes det den at mobilisere til den første globale aktionsdag nogensinde mod en konkret krig.

Det var den største samlede antikrigsprotest på et enkelt døgn, som rullede fra det ene kontinent og det ene land til det andet. 30-50 millioner mennesker overalt i verden var på gaden for at stoppe den ulovlige krig.

Også den danske antikrigsbevægelse var med til at gøre dagen global.

I København deltog over 50.000  i demonstrationen fra den amerikanske ambassade på Dag Hammarskjölds Allé til Christiansborg. Da den første del af demonstrationen nåede Christiansborg, havde den bagerste del endnu ikke forladt ambassaden.

Der blev også demonstreret i hele stribe andre danske byer. Ikke i vores navn! sagde de. Ingen krig mod Irak! Ingen dansk krigsdeltagelse!

Protesterne fortsatte intenst i den følgende måned. De mobiliserede bredt – fra 68-generationen, der i deres ungdom havde protesteret mod Vietnam-krigen, til den nye generation, der voksede op ved årtusindskiftet og blev stillet over for en uendelig ’krig mod terror’.


18. marts 2003: Maleraktionen i folketinget
Klik på billedet og se den på Youtube

Den 18. marts fremsatte daværende udenrigsminister Per Stig Møller et beslutningsforslag i folketinget om, at danske styrker skulle indgå i den amerikanske krigskoalition.

Det var her den mest omtalte protestaktion i Danmark i det første årti i dette århundrede fandt sted, da Lars Grenaa og Rune Eltard Sørensen i folketinget hældte rød maling over hhv. statsminister Anders Fogh Rasmussen (’Du har blod på hænderne!’) og udenrigsministeren.

Den danske krigsdeltagelse blev besluttet den 21. marts af VKO - folketingsflertallet bag regeringen.

Krigen mod Irak begyndte den 19. marts 2003 med massive amerikanske luftbombardementer af Bagdad og en amerikansk og britisk invasion af landstyrker.

I de følgende måneder og år fortsatte protesterne mod krigen og den danske krigsdeltagelse. Den fik aldrig støtte af et flertal,

Anders Fogh-Rasmussen indgik en ny aftale med sine allierede bag kulisserne. I august 2007 blev de danske kamptropper trukket ud af Irak. Til gengæld kom de fra asken til i forreste kamplinje i Afghanistan. Otte danske soldater blev dræbt i Irak, mens 41 har mistet livet i Afghanistan,

Efter deres fængselsdom afsluttede maleraktivisterne Lars Grenaa og Rune Eltard-Sørensen deres uddannelser. Lars er i dag pædagog på en stor institution i København. Rune er journalist på Modkraft.


Se også

Protester mod Irak-krig og dansk krigsdeltagelse ved krigsudbruddet
Stop Terrorkrigen

Maleraktionen i folketinget og dens efterspil
Stop Terrorkrigen

Macbeth i Folketinget
(Åbent brev til Pernille Rosenkrantz-Theill)
Af Thomas Koppel, Stop Terrorkrigen

Drag krigsforbryderne til ansvar!
Stop Terrorkrigen

Kommunistisk Politik 3, 2013

 

- End -