Fredsbevægelse
 

Et brag af en Fredsfestival

Karens Minde 21. maj 2005

Politisk musik i verdensklasse: David Rovics, Ann Feeney, Jan Hammerlund, Catbird. Uanmeldt besøg af Thomas Koppel og Annisette. Skuespillere som Lone Hertz og Jesper Klein. Digtere som Erik og Sara Matthai Stinus. Udstillinger, seminarer, diskussioner: Stop besættelsen af Irak - De danske tropper ud.

6-700 deltog i et brag af en festival i Karens Minde Kulturhus i Sydhavnen lørdag den 21. maj 2005. Det blev en gigantsucces, en kæmpeopmuntring for den antikrigsbevægelsen. Politik, aktivisme og kultur, der gik op i en højere enhed.

Karens Minde Kulturhus danner perfekte rammer om et sådant arrangement der foregår både uden og indendørs.

Bogteltet
Klik og forstør

En stor pavillon med plads til et par hundrede ude i det grønne dannede centrum for arrangementet. Ved siden af telte til bøger og litteratur et malertelt, hvor kunstmalere og glade amatører under anførsel af maleren Jørgen Buch og den svenske satiretegner Julie Leonardsson var i gang med et stort fredsmaleri.

Det begyndte ellers knap så godt: vådt over det hele, regnen strømmede ned, da Røde Horn ankom under fuld blæsning efter en march i nabolaget og FredsVagtens cykelstafet med fredsfaklerne skulle tage konkurrencen op med et skybrud.
Men solen kom ud på eftermiddagen og fra starten af var der fuld tryk på et overflødighedshorn af et program, med masser af parallelle aktiviteter, der for deltagerne bød på det ene højdepunkt efter det andet.

Alle kunstnere og aktivister medvirkede gratis.
Det var et skulderklap også til de fredsaktivister, der som FredsVagten foran Christiansborg har holdt ud, dag efter dag, år efter år for at kræve stop for dansk krigsdeltagelse og fred i verden. Dens dag nr. 1311 blev rykket til Sydhavnen, hvor Bo Richardt modtog Fredsprisen 'Fredsgrisen' fra festivalen. Intet kan være mere fortjent.

Bo Richardt med Fredsgrisen

Der var aktivistseminarer, der var debat: 'Nej til krig' udfordrede DSU; der blev malet plancher og bannere: 'Fogh er Danmarks største terrorist'.

Debat Nej tilKrig
Klik og forstør

Der blev holdt taler, som fordømte den danske krigsdeltagelse og besættelsen af Irak, fordømte terrorlovene og anede til solidaritet i forhold til den voksende stribe af retssager for politisk aktivisme.

Og først og sidst var der kulturen, antikrigsbevægelsens kultur: digte, monologer, sange, musik til fælleskab og kamp. Der var politisk protestsang af verdensklasse: Amerikanerne Ann Feeney, modtager af årets prestigefyldte Joe Hill-pris, og den enormt produktive sangskriver, sanger og guitarist David Rovic; den fremragende svenske trubadur Jan Hammerlund. Der var vores egen Per Warming.

Der var det unge band Catbird med Bille Koppel i front, som sang teltet til begejstring. Der var Folkets Hus Spillefolk, Cajun-musik, Søren Sørensen & Leif Lalleglads Internationale Artistgalla (ikke mindst til børn).

Bille Koppel- Catbird
Klik og forstør

Der var skuespillerne Lone Hertz og Jesper Klein, som begge var med til at forhindre, at H.C.Andersen får skyld for 200-års-festlighedernes dyre fiasko. Og der var stærke digte, læst op af Erik Stinus og `Sara Matthai Stinus.

Og uanmeldt og som en overraskelse kom Annisette og Thomas Koppel, Savage Rose. Hjemme i Sydhavnen gav de 'Fløjten bag Muren', 'Kringsatt af Fiender' og Garcia Lorcas ballade om den store hest, der ikke ville drikke, så folk dansede kæde og alle hjerter blødte varmt.

Festivalens hovedorganisator Gerd Berlev sagde i sin indledning, at hensigten med den var at samle de kræfter, som vil have besættelsen af Irak stoppet nu og at den var lagt på dette tidspunkt, fordi folketinget er i gang med at forlænge den danske besættelse af Irak.
Hun forelagde også en hilsen til protesterne mod NATO-mødet i Åre, Sverige - den blev enstemmigt vedtaget.


Fra Pavillonen

Festivalen skulle vise, at folk fra forskellig baggrund og forskellige strømninger ikke bare kan demonstrere sammen, men også feste sammen, inspirere og låne styrke til hinanden.
Da Ann Feeney sluttede sit program af med Internationale før ekstranumrene rejste hele teltet sig og sang med. Det lød virkelig godt. Ikke en falsk tone.

Se også
Fotoreportage fra Fredsfestival 2005


- End -