Fredsbevægelse
 

Irak - 2 års krig og besættelse

Krigsmodstanden
markerer sig

De kræfter, som påstår, at den danske krigsmodstand er svækket eller gjort tavs, har forregnet sig. Den lever i bedste velgående – og markerede sig mod en stor demonstration i København med adskillige tusinde deltagere og i demonstrationer i seks andre byer landet over.

Den 19. marts – 2-årsdagen for starten på Bush', Blair' og Foghs ulovlige aggressionskrig mod Irak – har verden over fået antikrigsbevægelsen på gaderne igen. Der afholdes demonstrationer i mindst 42 lande.


Ved den amerikanske ambassade

I København startede demonstrationen ved den amerikanske ambassade med taler af Pernille Rosenkrantz-Theill (EHL) og Khaled Mustapha , faglig sekretær i Pædagogstuderendes LandsSammenslutning.


Demonstrant som Bush foran kærre med børnelig -
Fra demo'en i København

Khaled Mustapha, der er palæstinenser og som barn selv har oplevet krig, påpegede, at uretfærdig vold og ulovlig besættelse avler modstand– og at fredskræfterne må støtte den irakiske modstand. Han understregede at krigsforbryderne Bush og Fogh på et tidspunkt må og vil blive stillet til ansvar for deres kriminelle handlinger.


Fra marchen - ved Østerport

Den store demonstration gik derefter igennem byen, forbi Christiansborg og til Christianshavns Torv tæt ved Udenrigsministeriet - fuld af kampråb, musik, bannere og paroler med krav om at de danske tropper trækkes hjem nu og at besættelsen af Irak ophører.

 

FredsVagtens demovogn


På Christianshavns Torv talte SFeren Rachid el Mousti og den fængselsdømte whistleblower Frank Grevil, tdl. efterretningsofficer, som var med til at afsløre de løgne, den danske krigsdeltagelse bygger på. Han blev modtaget med stort bifald.

 

Frank Grevil på Christianshavns Torv

Frank Grevils tale til demonstrationen i København

Det blev også FredsVagten ved Christiansborg, som havde fredsaktivisten Ulla Røder som taler. Ulle Røders modige aktion ved krigens start huskes endnu, da hun gjorde et britisk Tornado-fly, som skulle til Irak, ukampdygtigt.
Se Ulla Røders tale her.
Jan Hoby, Landsforeningen For Socialpædagoger, afsluttede talerrækken.

Den danske presse er enig om at sige der var 2500 deltagere i København , mens udenlandske aviser siger 5000.

Se også
Fotoreportage fra København

TV-Avisen: Reportage fra den amerikanske ambassade
DR Nyhederne kl. 12

Der afholdtes også demonstrationer i Odense, Århus, Aalborg, Randers, Silkeborg og Holstebro.

Godt 200 deltog i demonstrationen i Odense
Se

Fotoreportage OdenseLæs Omar Dhahirs tale i Odense:
USA er ved at opleve sit største historiske nederlag

Se også

DR Nyhedederne kl. 19 (1)

DR Nyhederne kl. 19 (2)


Australien var igen det første land, hvor der demonstreredes på en global aktionsdag.
I Melbourne deltog ca. 2000

80.000 deltog i en fælleseuropæisk demonstration i Bruxelles mod den europæiske unionsforfatning - og mod krig, organiseret af fagforeninger og sociale bevægelser
Fotos her og Flere fotos her

100.000 demonstrede i London mod Irak-krigen og for de britiske soldaters tilbagetrækning i endnu en kæmpeprotest, arrangeret af Stop the War-koalitionen.
I USA alene var der demonstrationer, aktioner og protester i mere end 700 byer.

Se også
Billeder fra demonstrationen i London
Indymedia

Fotos fra demonstrationer verden over
BBC

Alle på gaden 19. marts!

- End -