Fredsbevægelse
 

Danske krigsmodstandere sætter Fogh og regeringen på anklagebænken

Danske krigsmodstandere mener at Fogh-regeringen og hærledelsen bør stilles for en krigsforbryderdomstol i stil med Nürnberg-tribunalet

I en foreløbig anklageformulering hedder det, at statsminister Anders Fogh Rasmussen, udenrigsminister Per Stig Møller og den øvrige regering samt hærledelsen har begået forbrydelser mod freden, mod menneskeheden og krigsforbrydelser.

Regeringen anklages for at være med i en kriminel international plan, organiseret af Bush-administrationen, for at udløse og deltage i en ulovlig aggressionskrig mod Irak i modstrid med FNs charter og international lov.
Den tilkendes også et medansvar for de krigsforbrydelser – som massakrer på civilbefolkningen og tortur – begået under krigen og besættelsen.

Dorte Grenaa fra initiativet Stop Terrorkrigen og Nej til krig udtaler:
- Mange eksperter i international ret mener, at Bush-regeringen bør stilles for en ’Nürnberg-domstol’ for krigsforbrydelser. I USA forsøger antikrigsbevægelsen at få stillet Bush for en rigsret. I England har en række parlamentarikere taget initiativ til noget tilsvarende.

- Anders Fogh og hans regering har allerede før krigen deltaget i en forbryderisk international plan for at få Danmark med i en ulovlig krig. De er ifølge Nürnberg-principperne individuelt ansvarlige for den største forbrydelse mod menneskeheden: anstiftelse af aggressionskrig – og har et medansvar for alle de krigsforbrydelser, som fulgte med udløsningen af krigen.

- Krigsmodstandernes anklageskrift er et første forsøg på at formulere de forbrydelser, den danske regering m.fl. har gjort sig skyldige i. Af mange grunde er det ikke anklager, som nu kan rejses ved en dansk domstol. Der er tale om overtrædelse af international lov, som ikke kommer til udtryk i dansk lovgivning.
Men vi er overbevist om, at regeringen kan drages til ansvar for sine handlinger – og før eller senere vil blive det.
Mord og krigsforbrydelser forældes aldrig.

Se
Anklage mod statsminister Anders Fogh Rasmussen, udenrigsminister Per Stig Møller m.fl. for forbrydelser mod freden, mod menneskeheden og for krigsforbrydelser

Se også
Transkription af TV-debat mellem Dorte Grenaa og Troels Lund Poulsen (V)

18.11.2004

- End -