Korea
 

Dansk venskabsdelegation
til Nordkorea

Pressemeddelelse
Venskabsforeningen Danmark - Den Demokratiske Folkerepublik Korea

8. april 2012


Murmaleri: Metroen Pyongyang

Venskabsforeningen Danmark - Den Demokratiske Folkerepublik Korea sender i dag en venskabsdelegation på 30 medlemmer afsted til DDF Korea. Delegationen skal deltage i begivenhederne i anledning af republikkens grundlægger præsident Kim Il Sung’s 100-års fødselsdag den 15. april 2012 og i dagene op hertil. Kim Il Sung levede i årene 1912-1994. Besøget finder sted samtidig med at tusinder af gæster fra hele verden også besøger landet med samme formål.

Vi finder der er mange gode grunde til at fejre præsident Kim Il Sungs 100-års fødselsdag, når man tænker på de historiske bedrifter han stod i spidsen for – herunder en ledende rolle i kampen imod den brutale japanske besættelse af Korea, sejren over USA i Koreakrigen trods store ofre, leder af en vanskelig genopbygning af en uafhængig og socialistiske stat - DDF Korea – og forslagsstiller til en række principper for sikring af Nord-Syd forsoning og samarbejde samt på længere sigt en uafhængig og fredelig genforening af Korea.

I forbindelse med markeringen af 100-års fødselsdagen er der blandt mange andre aktiviteter planlagt i næste uge at opsende en Unha-raket med en observationssatellit ved navn Kwangmyongsong Nr. 3, der skal sendes i kredsløb om jorden i lighed med mange andre landes satellitter. DDF Korea har længe planlagt at markere den store fødselsdag med denne fredelige satellitopsendelse, som samtidig vurderes at være nødvendig for den videre teknologiske udvikling i DDF Korea.

Vi finder, at alle naturligvis må respektere, at dette suveræne og uafhængige land har ret til at markere denne store nationale mærkedag ved bl.a. opsendelse af en satellit til fredelige videnskabelige formål. Men istedet for at udvise en sådan respekt, påstår en række vestlige ledere med USA’s præsident Obama i spidsen, at DDF Korea provokerer og udgør en trussel for freden. De fordømmer enslydende og truer samtidig DDF Korea med flere sanktioner og destabilisering af landet. Den konservative japanske regering har endda besluttet at nedskyde Kwangmyongsong Nr. 3, når raketten passerer forbi øen Okinawa I Stillehavet. Og USA har nu ophævet den bilaterale aftale man indgik med DDF Korea i februar 2012 om gradvis normalisering af forholdet og moratorium for missil- og a-våbentest og uranberigelse til gengæld for fødevarehjælp. Man planlægger også flere farlige amerikansk-sydkoreanske krigsøvelser i det omstridte farvand på Koreas vestkyst og langs den demilitariserede zone mellem Nord og Sydkorea.

Så det der skulle have været en stor 100-års fødselsdags begivenhed i lyset af fremgang i DDF Korea, kan nu se ud til at blive truet af mørke skyer og yderligere spænding og konfrontation på den hårdt plagede Koreahalvø. Venskabsforeningen har ønsket det koreanske folk tillykke med den store forestående fødselsdag. Og vi har krævet, at de vestlige ledere ophører med at puste til ilden i Korea for i stedet at støtte en genoptagelse af dialog mellem de ansvarlige parter for en fredelig udvikling i Korea.

Venskabsforeningens delegation medbringer humanitær bistand for 20.000 kr. fra foreningens Nordkoreaindsamling i form af kunstgødning, dieselolie og risudplantningsudstyr m.v. til landbrugskooperativet i Mundok i Sydpyongyanprovinsen. Disse varer er indkøbt lokalt i forvejen. Ligeledes medbringer delegationen LEGO-legetøj til en værdi af 20.000 kr. til kooperativets børnehave sponsoreret af LEGO og Sinex Rejser (transporten).

Venskabsdelegationen er tilbage til Danmark den 22. april 2012.

Anders Kristensen, formand

- End -